Skip to main content
Women In Warrior Poses In Field
Women In Warrior Poses In Field

Izmok és ízületek

Az ízületi fájdalom érinthet egy vagy több ízületet. Okozója lehet ízületi gyulladás, sérülés, az ízület megerőltetése vagy az úgynevezett bursitis (nyáktömlőgyulladás, a súrlódás csökkentése érdekében kenőanyagként szolgáló folyadékkal telt tömlők gyulladása vagy irritációja) továbbá számos más betegség és állapot. Az ostearthritis (kopásos ízületi betegség) leggyakrabban a térdet, csípőt, gerincet és kezeket érinti.

Összes termék megjelenítése

A térdfájdalom okai

Legtöbbünk aktív életet él, ezért nem meglepő, hogy a térdünket megpróbáltatásoknak tesszük ki. Az izom- és csontrendszert érintő fájdalmak közül a térdfájás a leggyakoribb, amellyel orvoshoz fordulunk. Térdünk forgó és csavarodó mozgásra képes, amit összetett felépítése tesz lehetővé.

Térdünket négy csont, négy ízületi szalag és inak sorozata alkotja. A térd képes továbbá hajolni, kiegyenesedni, valamint elbírja testünk súlyát és együttműködik a bokával és a csípővel is.

A mechanikai nyomás miatt a térd sokféle típusú sérülésre hajlamos. A krónikus térdfájást gyakran egy sérülést követő gyulladás vagy olyan egyéb gyulladásos folyamatok okozzák, mint az osteoarthritis.

Térdsérülés esetén a lágyszöveti sérülések kezelési irányelveinek megfelelően kell eljárni:

  • a sérült térdet párnával vagy sínnel rögzíteni, védeni kell
  • a térdet pihentetni kell, hogy csökkentsük az ismétlődő terhelést és megelőzzük a további sérülést, valamint időt hagyjunk a gyógyulásra
  • a duzzanat csökkentése érdekében javasolt a térdet naponta 2-3 alkalommal 10 percig óvatosan jegelni
  • a duzzanat csökkentése érdekében, valamint az ízület támasztásához javasolt a térd rugamas pólyával vagy merevítővel való rögzítése
  • a sérült láb felpolcolása szintén segíthet csökkenteni a duzzanatot
  • A fentiek nem tekinthetőek orvosi tanácsnak. Amennyiben a fájdalom néhány napon belül nem enyhül mindenképpen forduljon szakemberhez.

Kapcsolódó tartalom

Fejfájásra figyelmeztető jelek - Mikor hívjuk fel az orvost?

Az emberek többsége élete során megtapasztalja a fejfájást. Ez legtöbbször rövid, percekig vagy órákig tartó fájdalmat jelent. De mi van akkor, ha a fájdalom nem múlik el? És ha egyéb tünetek vagy betegségek is társulnak hozzá?

Tudjon meg többet

A hátfájás típusai

A hátfájás rendkívül gyakori tünet. Számos okozója lehet, ide tartozik a nehéz súlyok ismétlődő emelése, hosszú időn keresztüli nem megfelelő testhelyzetben vagy megfelelő háttámasz nélkül végzett ülőmunka, vagy súlyosabb állapotok, mint a porckorongsérv.

Tudjon meg többet

A lábfájás gyakori okai

Lábunkat 26 csont és több, mint 30 ízület építi fel. Ez, mindkét lábunkat tekintve, közel 120 finoman hangolt egységet jelent, amely szinte állandóan mozgásban van.

Tudjon meg többet

Kapcsolódó Tartalom

Kapcsolódó Tartalom